Gdzie można znaleźć rzetelną informację, ile kalorii ma wino?

Wiele osób dbających o sylwetkę obawia się pustych kalorii w alkoholu, dlatego szukają wiedzy na ten temat. Na etykietach są głównie podstawowe informacje na temat szczepu, rodzaju, rocznika i zawartości alkoholu. Jednak nawet z nich można w przybliżeniu dowiedzieć się, czy warto po dany gatunek wina sięgnąć, mając wiedzę na temat zależności pomiędzy tymi parametrami. Chcesz wiedzieć, od czego zależy kaloryczność wina? Zapoznaj się z pozostałą treścią artykułu!
Czy pijąc wino, można przytyć?
Jak każdy rodzaj alkoholu, także i wino zawiera alkohol, dlatego może spowodować przybieranie na wadze, ale tylko wtedy, gdy jest pite w nadmiarze. Zatem spożywane w rozsądnych ilościach nie powinno spowodować nadwagi. Czując jednak obawę, warto dowiedzieć się, ile kalorii ma wino i które gatunki wybierać, aby móc sprawić sobie przyjemność bez konsekwencji.
Jakie czynniki wpływają na kaloryczność wina?
Liczba kalorii w winie zależy od kilku czynników, takich jak:
- zawartość alkoholu,
- ilość cukru,
- odmiany winogron,
- gleby i klimatu.
Wszystkie te elementy mają wpływ na ostateczną kalkulację. Przyjmuje się, że 1 g alkoholu to 7 kcal. Jeśli zatem w porcji wina jest ok. 10 g alkoholu, to porcja ta ma już 70 kcal. Warto jednak pamiętać, że oprócz alkoholu w winie znajduje się również cukier resztkowy pozostały po fermentacji owoców. Rzadko się zdarza, aby całość cukru została przetworzona na procenty. Im więcej w napoju cukru resztkowego, tym wyższa kaloryczność. Najmniej jest go w winach wytrawnych, najwięcej w półsłodkich i słodkich. Podsumowując, niewiele kalorii jest w słabszych winach o niskiej zawartości cukru. Są to tzw alkohole lekkie.
Jakie wina wybierać, aby nie martwić się o kalorie?
Aby nie zastanawiać się ciągle, ile kalorii ma wino, wystarczy zapamiętać, że czerwone wytrawne rodzaje o niskiej zawartości alkoholu będzie najlepszym wyborem. Tuż za nim uplasuje się czerwone półwytrawne i białe wytrawne. Są też wina z natury niskokaloryczne, idealne dla osób odchudzających się, takie jak:
- włoskie białe wytrawne z gatunku Pinot Grigio,
- nowozelandzkie Sauvignon Blanc,
- białe portugalskie Vinho Verde,
- czerwony Merlot.
Czy wino można uznać za zdrowe?
Francuzi pijący niemal od dziecka czerwone wytrawne wino z wodą, rzadko zapadają na choroby układu krążenia. Zdania naukowców na temat zdrowotności tego napoju są podzielone, warto więc przyjąć zasadę, że najzdrowszy jest umiar. Jeśli szukasz dobrego, niskokalorycznego wina, zapoznaj się z ofertą już dziś i wybierz odpowiadający Ci trunek!
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Rola i znaczenie jakości w organizacji biznesowej
Prowadzenie działalności gospodarczej wymaga dopasowania do zmieniających się warunków rynkowych. Rosnące stopy procentowe oraz zmiany cen surowców sprawiają, że przedsiębiorcy muszą szczególnie dbać o budowę zaufanego grona stałych klientów. Bardzo ważne jest zachowanie najwyższej jakości. Przeczyt

Znakowanie produktów w branży meblowej: jakie rozwiązania są najbardziej efektywne?
Znakowanie produktów w branży meblowej odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zgodności z przepisami oraz zwiększeniu efektywności operacyjnej. Nowoczesne rozwiązania umożliwiają optymalizację procesów produkcji i pakowania, co przekłada się na oszczędność czasu i kosztów. Warto zwrócić uwagę na różnor